Football Culture by: Mattie
Football Culture. Iedere zelfrespecterende voetbalsupporter kent het logo wel. Maar wat is dat nu precies Football Culture. Iets wat niet te definiëren is. Voor een werkeloze koempel uit Limbabwe is een dagje voetbal wat anders dan voor een visser uit Katwijk die zijn week op zee verwerkt bij Quick Boys.
Je kunt het moeilijk beschrijven: Football Culture. Het is een optreden van Rob van Dael net na een gewonnen wedstrijd in de Beatrix. Het is met half Breda richting Newcastle gaan om daar een van de mooiste avondjes voetbal ooit te beleven. Het is samen met de supporters van de enige club uit Rotterdam voetballen om de Andro Knel-bokaal.
Iedereen beleeft het voetbal op zijn eigen manier. Als geheelonthouder door het leven gaan om elke zondag met de selectie van VV Dongen stad en land af te gaan. Of elke week jezelf omleggen in de dorpskroeg om vervolgens op zondag half kotsend te spelen tegen VV Hoeven 6.
Zo is dat ook voor ons NAC’ers. De ene supporter keuvelt vanuit zijn seniorenwoning tweewekelijks naar het Rat Verlegh. De andere supporter is net drie jaar oud en loopt aan de hand van zijn vader het stadion binnen. Grote ogen opzettend en goed luisterend naar wat er vanaf Vak G geroepen wordt. Ook dat is Football Culture.
Lekker met je vrienden indrinken op de Havermarkt om daarna samen naar het stadion te lopen. Lekker je stem schor schreeuwen ter ere van het geel en zwart. Je helemaal gek kopen aan NAC-prularia om de kamer van je zoon in te richten. Het NAC-tenue aandoen met eer. Voor jou blijft dat logo en die kleuren eeuwig. Voor de mannen die in het veld staan is er volgend jaar weer een andere club.
Het mooiste aan Football Culture is dat je zelf mag bepalen hoe het eruit ziet. Er is een ding van essentieel belang en dat is het haakje met voetbal. Want wie interesseert het nu hoe je elke vrijdag een wedstrijd beleefd. Als we maar een ding gemeen hebben; dat is het staan achter ons aller NAC.