Brabantse onderonsjes by: Mattie
Als alles goed gaat dan speelt NAC deze nacompetitie een volledig Brabants programma. Eerst even de sympathiekste club uit de lichtstad oprollen om vervolgens de aartsvijand van het strijdtoneel te vegen. Soms kan het leven als NAC-supporter zo makkelijk en overzichtelijk zijn.
Het is niet voor het eerst dat NAC in de nacompetitie gebonden is aan Willem II en FC Eindhoven. In 1955 (Almere bestond nog niet, niemand had er ooit aan gedacht en dat had eigenlijk altijd zo moeten blijven) speelden NAC ook tegen deze twee Brabantse teams voor de nacompetitie. Aangevuld met de Lampjes moesten de vier teams uit onze mooie provincie uitmaken wie zich kampioen van Nederland mocht noemen.
Om het allemaal wat pijnlijk te maken. Stillem II won deze minicompetitie glansrijk. De parel werd eervol tweede. Maar! Wraak moet koud gegeten worden. Met een beetje nostalgische weemoed en redelijke wat fantasie zou het een prima wraakactie zijn als NAC iets meer dan zestig jaar later op deze manier revanche neemt. We moeten immers alles aanpakken om de wedstrijd tegen de Kruiken nog meer cachet te geven.
Want daar ga ik vanuit. Eindhoven is een te nemen hindernis. En ik zie Willem II ook wel winnen van het historieloze gedrocht aan de oevers van het IJsselmeer. Daardoor hebben we twee keer een schitterend affiche eind mei. Een echt Brabants onderonsje met een rijke geschiedenis.
De Eredivisie is altijd een Brabants bastion geweest. In het begin van deze eeuw speelden er standaard vijf teams op Neerlands hoogste voetbalniveau. Er was zelfs een seizoen dat 1/3 van de clubs zijn standplaats in onze heimat had. Het waren ook de gloriejaren van NAC. Bijvoorbeeld het seizoen 2002/2003. Europees voetbal op de laatste speeldag onder wandelende schoorsteen Henk ten Cate.
Uit bij RBC op 29 mei.
Maar de schaarste nam toe. Steeds meer Brabantse team vonden in de eerste divisie hun thuisbasis. Willem II wisselde een aantal seizoen stuivertje tussen het hoogste en het op een na hoogste niveau. Wij mochten er vorig jaar aan geloven. En dat het echt naar meer smaakt kan in na een seizoen nu niet echt zeggen. Eindhoven in plaats van PSV, Witte Leeuwen in plaats van Groengele Ooievaars. Het is als de keuze tussen een blik Warsteiner en een fles Juup. Beide smaken, maar het flesje is uiteindelijk toch vele malen lekkerder.
De eerste divisie heeft ook een hoog knuffelgehalte. Minder agressie en meer acceptatie. Minder het derbygevoel tegen PSV of Willem II, meer de aai over de bol van de kleine buurjongen Helmond Sport. 150 man op een koude januarimaandag op De Toekomst of 50.000 man in een kolkende Kuip. Het is me nogal een verschil.
Daarom vond ik het raar dat de gemeenten Brede en Tilburg uitsupporters willen weren. Heel het jaar heeft de gemeente Breda minder politie hoeven in te zetten. De supporters van Achilles ’29 en FC Oss zijn nu eenmaal koorknaapjes als je ze vergelijkt met die van Ajax of Feyenoord. Maar in een keer is er te weinig man voorradig. Dat de Nacompetitie er voor beide clubs aankwam was maanden van te voren al te zien.
Daarnaast zijn Willem II en NAC Breda meer een uithangbord voor de stad dan welke Kermis, jazzfestival of hockeyclub dan ook. Elke dag is je stad even in het nieuws door een transfertje, voorbeschouwing of samenvatting. De reclame die de voetballende billboards het hele jaar maken is veel meer waard dan twee keer een peleton ME’ers opentrekken. Er mag wel iets tegenover staan.
Maar hopelijk zijn we volgend seizoen van dat gezeik af. Spelen we samen met PSV in de eredivisie. Een stad die de historie van Brabant belichaamt en een stad die het industriële karakter van Brabant laat zien. Wordt de Brabantse cultuurhistorie toch nog een beetje belichaamt op het hoogste competitieniveau. Al zie ik liever dat binnen een paar jaar nog een paar Brabantse clubjes de oversteek maken naar de eredivisie. Dat verdienen wij hier in het zuiden wel.
*Bron foto: FCupdate